Your browser is out of date.

You are currently using Internet Explorer 7/8/9, which is not supported by our site. For the best experience, please use one of the latest browsers.

banner
Atrium Living Zeeland Nursing & Rehab

Heritage Nursing & Rehabilitation | Atrium Living Centers, Inc.

Zeeland, MI

Project Details

Budget: $1.5 Million

Start Date: July 2017

Completion Date: April 2018

Architect: MKM Architecture + Design | Ft. Wayne, IN

Project Manager: Brad van Melle

Project Supervisor: Todd Potter

Overview

The concept to update this outdated 10,000-sf facility was to convert the narrow facility into a home-like environment with open spaces for both short- and long-term residents to enjoy. In order to achieve this, some walls were removed which changed the layout. The main entry area was opened up to incorporate a private eating area with a fireplace and the adjacent dining area was transformed into a café-style spacing with open seating. The existing dining area was transformed into a café-style spacing with open seating.  Each semi and full private resident room was updated to give it an apartment feel with a private sink and open living space.

The design also incorporated a new spa and a salon, as well, which allowed residents to continue to take care of their well-being necessities without having to leave the facility.  Another key feature was a 600-sf therapy area which provides independent living training and support to help people relearn essential skills for going back home after their stay at Heritage.

The most challenging part of this project was scheduling.  Only four rooms could be remodeled at a time, all while keeping the facility operating.  When those rooms were completed, residents would transfer in the following day freeing up the next four rooms.  Each set took approximately four weeks to complete. Another challenge was the renovation of the dining room in a fully-functioning facility.

Residents ate meals in their rooms for a two-week period; however, not a small task either as we had to provide access, in a construction site, to the kitchen.  A special hallway was constructed allowing staff to serve meals without causing any further disturbances to the residents.

Ready To Build With Us?

Similar Projects

Contact Us