Your browser is out of date.

You are currently using Internet Explorer 7/8/9, which is not supported by our site. For the best experience, please use one of the latest browsers.

banner
West Coast Chamber of Commerce

Robust Renovation | West Coast Chamber of Commerce 

Holland, MI

Project Details

Budget: $750,000

Start Date: September 2016

Completion Date: April 2017

Architect: GMB Architecture & Engineering | Holland, MI

Project Manager: Kyle Engbers

Project Supervisor: Steve Weatherwax

Awards: ABC/WMI 2018 Excellence in Construction
ABC/National 2018 Excellence in Construction Eagle Award

ABC Winner 2019
The vision of our new home came to life through the designs of GMB AE and the project management of Lakewood Construction. We are grateful for their careful listening and attention to details that made this facility so special. From the basement to the fantastic skylight roofline, the parking lot to the beautiful front lawn and patio.  The Chamber home is truly a showcase of the generosity, innovation, and craftsmanship of our members; and for this, we are grateful. Jane Clark, President

Overview

This 7,000-sf building was constructed in 1972 and home to the Chamber since 1978. The building needed numerous repairs and no longer epitomized a welcome that reflects the essence of this vibrant lakeside community.

The board elected to renovate the building and developed a wish list that was long: new atrium and spine (vaulted roofline that splits the existing building) new learning center, bathrooms, mechanical upgrades, and office renovation along with exterior improvements.

Like all renovations, the Chamber project was not without a few challenges. The atrium and spine required new structural supports extending down to the basement slab. The new Learning Lab design required completely out-of-the box creativity for a solution to work with the existing 16-inch-on-center trusses. The spandrel glass windows for the spine had a 12-week lead time requiring precise coordination and timing for installation.

New features of the building include an adaptable Learning Lab meeting space that can accommodate up to 65 people for in-house events, an additional conference room, state-of-the art technology for meeting space and staff efficiency, collaborative office space for Chamber staff, and an ample parking lot.

The new outdoor patio space is equipped with wi-fi and downtown Holland’s signature snow-melt system. The most striking new feature of the building is the brilliant, light filled atrium, that serves as a gathering space, a quiet workspace, an informal meeting space, and a coffee bar, and features a massive center worktable that feels like a homey kitchen island.

At night, light emanates from the atrium, creating that lantern of light that serves as the symbolic and literal entrance to the bustling city of Holland. 

Ready To Build With Us?

Similar Projects

Contact Us